Principals intervencions

Transtorns d'ansietat

Agorafòbia, fòbies específiques, estrés postraumàtic

difus

Amb unes bases neurobiològiques comunes, els trastorns d'ansietat són un dels problemes que sovint dificulten la vida de les persones. Es consideren trastorns d'ansietat problemes freqüents com ara el temor d'abandonar el domicili, la incapacitat de romandre en llocs tancats, o –pel contrari- en espais oberts, o la dificultat per a fer front a situacions que –objectivament—no posen en perill la nostra integritat, etc.

Transtorns de l'estat d'ànim

Depressió

depre

La depressió és el trastorn psicològic que afecta més persones en la nostra societat. Es pot patir en diversos graus, des d'un estat d'ànim permanentment baix, que ens fa més feixugues les activitats quotidianes i ens impedeix de gaudir de la vida, fins als casos més greus, que poden incorporar ideació suïcida freqüent. El tractament precoç d'aquest trastorn, sense esperar l'aparició de símptomes greus, ens pot estalviar una bona dosi de patiment.

Addiccions: ludopatia, tabaquisme, alcoholisme,...

tabac

Les addiccions provoquen un perjudici clar i immediat de la salut física, però també una desestructuració progressiva i destructiva de l'entorn familiar i social de qui les pateix. En la major part dels casos, sobretot en les addiccions sense substància (ludopatia), és aquest últim el símptoma que sol determinar la demanda d'ajuda professional. És desitjable intervenir immediatament sobre la falta de control intern per tal de detenir el deteriorament progressiu i en cadena.

Habilitats socials

Entrenament en assertivitat, habilitats de comunicació

aplaudeix

Una bona part de les dificultats i patiments que experimentem les persones pot corregir-se incrementant els recursos de què disposem per tal de fer front als reptes normals de la vida diària. No cal 'estar malalt' ni sentir-se particularment mal per a posar fil a l'agulla, i millorar les nostres habilitats i capacitats. Diversos àmbits de la nostra vida (laboral, familiar, social...) se'n beneficiaran de manera visible, i a curt termini.

Presa de decisions

decideix

Òbviament, no es tracta de cap trastorn. Sovint, i en diverses etapes de la nostra vida, les persones ens trobem davant la necessitat de prendre decisions importants, que afectaran sensiblement el nostre futur. La psicologia posa al nostre abast tècniques i estratègies que ens permetran d'augmentar sensiblement la probabilitat d'arribar a una decisió satisfactòria.

Intervencions en l'esport

esport2

La intervenció psicològica en l'esport pretén millorar tant el rendiment com el benestar de les diverses persones (esportistes, entrenadors, àrbitres, familiars...) que hi participen. Hi ha diversos estils d'intervenció, que poden ser directes, amb esportistes o amb equips, o bé amb entrenadors i d'altres tècnics, o amb àrbitres, o també de caràcter indirecte (intervenció a través de l'entrenador, a través dels familiars, etc.).

Les intervencions poden estar orientades a la millora genèrica de les habilitats psicològiques (motivació, control d'ansietat en competició, millora de la concentració, habilitats comunicatives, etc.), o bé a la resolució de dificultats específiques detectades per l'esportista o per les persones significatives del seu entorn.

La relació professional amb esportistes està emparada –com en el cas dels altres clients– pel secret professional. Si l'esportista ho vol fer públic, pot fer-ho. Per contra, la psicòloga no en fa esment públic, si no és amb l'autorització explícita del client.

Alguns dels esports en què hem treballat: atletisme (velocitat, fons, llançament de martell, perxa, ...), pilota valenciana, judo, karate, taekwondo, golf, natació, tennis taula, tir amb arc, bàsquet, futbol, handbol, ciclisme i vol lliure.

© Gemma Sanginés 2010 | Un web de TERRABIT,SL | Avís Legal | Política de galetes mail-icon Contacta'm rss octubre